Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Topolnita este situata in apropiere de localitatea Ciresu, in Podisul Mehedinti fiind este cea mai lunga pestera din Romania, iar in lume ocupa locul al 16-lea cu o lungime totala de 24.5 km.
Pestera Topolnita se desfasoara pe 4 nivele si are 5 intrari, fiind una dintre cele mai frumoase si impresionante pesteri din tara, lucru dat mai ales de deosebita frumusete a speleotermelor. Potrivit speologilor, dupa ce se ocolesc adevarate stanci ciclopice, se pot vedea "paduri" de stalagmite si chiar o "delta" minerala, precum si prapastii ametitoare. Dintre galeriile pesterii cea mai cunoscuta este galeria "Emil Racovita", considerata de unii speologi ca fiind una dintre cele mai spectaculoase galerii de pestera din tara.
Datorita lungimii impresionante si conditiilor grele de exploatare in prezent s-a ajuns la performanta de a fi peste 11 km explorati.
Cele cinci guri de acces in pestera sunt: Gura Prosacului, un impresionant portal de 67 m inaltime, Gura lui Ciocarlie, Pestera Femeii si cele doua deschideri de la Gaurinti. Paraul Topolnita patrunde in subteran prin Gura Prosacului si iese prin Gura lui Ciocarlie, dupa ce primeste apele paraielor Ponoranti si Gaurinti.
Temperaturile inregistrate in pestera sunt cuprinse intre 8,2-10,8 grade Celsius. Curentii de aer se simt din plin datorita celor cinci deschizaturi.
Pestera este valoroasa si datorita speleotermelor imense, cavernamentului gigantic, cursului subteran de apa, faunei subterane si coloniei de lilieci, fiind insuficient explorata si cercetata. Pestera este inchisa turismului si nu poate fi vizitata decat cu aprobarea Academiei Romane.
Pestera Topolnita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Oltenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Topolnita
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Baia de Arama
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 44.6382027,22.6998844
Cula Vladimirescu se afla in localitatea Cerneti, judetul Mehedinti si a fost construita la inceput de secolului XIX.
Cula este un tip de constructie semifortificata, raspandita in intregul spatiu b
Castelul de apa din Mehedinti a fost inaugurat in anul 1914 si este un monument emblematic pentru severineni, care da identitate orasului prin asezarea sa giratorie in axul principal al asezarii.
Cas
Pestera lui Epuran se afla in Podisul Mehedinti, pe cursul Raului Ponorat, la o altitudine de 425 m. Este situata in apropierea localitatii Jupanesti, comuna Ciresu, la 30 de km de Drobeta Turnu Sever
Pestera Ponoare situata in comunei Ponoare, la 5 km de Baia de Arama, judetul Mehedinti este inclusa in rezervatia naturala Complexul carstic Ponoarele si mai este cunoscuta si sub numele de Pestera P
Padurea de liliac Ponoarele se afla la 4 km de orasul Baia de Arama, judetul Mehedinti si este o rezervatie botanica ce se intinde pe o suprafata de 20 hectare.
Padurea de liliac este la o altitudine
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.